17 Mart 2013 Pazar

HONDA TYPE R


Hondanın çekici ve güçlü otomobili karşınızda. Bir dönem ülkemizde de oldukça revaçta olan bu otomobil sonraları bu özelliğini kaybetse de, uzak doğu ülkelerinde hala tapılırcasına seviliyor. 2 yıl önce gerçekleştirdiğim güney kore maceramda da buna yakınen tanıklık ettim.Modifiye konusunda abartıya kaçmaktan çekinmeyen Uzak Doğulular Japon Honda'yı oldukça seviyor gibi görünüyorlar. Bu otomobilin ne kadar geniş modifiye yelpazesi olduğunu duysanız eminim siz de çok şaşırırsınız.

Küçük bir otomobil olmasına rağmen muhteşem performans özelliklerine sahip bu otomobil durduğu yerde bile adeta bir peri gibi kendine hayran bıraktırıyor. İşte sizin için derlediğim bazı Type R modifiye resimleri.











VOLKSWAGEN GOLF

"Efsaneler asla ölmez.Sadece şekil değiştirir." sloganıyla, bundan tam 9 yıl önce Türk halkına kendini kanıtlayan ve en çok beğenilen otomobillerin başında gelen Volksvagen Golf, 1974 yılından bugüne kadar modifiye tutkunlarının da gözbebeği oldu diyebiliriz.
      Volkswagen Golf'un başarısının ardındaki neden nedir diye soracak olursak abartıya kaçmayan şıklığı,sınıfındaki diğer araçlara göre üstün performansı, Alman kalitesi ile üretiliyor oluşu, fiyat-performans kriterlerinde rakiplerinden önde oluşu gibi birçok neden sıralayabiliriz. 74 yılından bu yana bir çok şekle giren ve girdiği her şekilde biz otomobil severleri şaşırtmayı başarabilen bir otomobil statüsüne ulaştı Golf. Öyle ki lansmanı yapıldıktan sonra,otomobillerle ilgilenen kişilerin dilinden hiç düşmeyen "yeni golfü gördün mü?"- "aaa evet dün yolda gördüm çok beğendim" benzeri diyaloglar da bunun ispatı. Demem o ki çok bilinen, çok tanınan , güvenilirliğini ispatlamş ve üstün performans gösterebilen bir otomobil.Bu kriterlere sahip bir otomobilin, haliyle meraklısı da oldukça çok. Modifiye tarafından baktığımızda ise Golf'ün oldukça geniş bir yelpazeye sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kadar çok sevilen bir araç için modifiye parçaları üreten firmalar da boş durmuyor ve sürekli yeni görsel ve mekanik ekipmanlar üreterek biz modifiye sevenleri mest ediyorlar.

     Aşağıda sizin için derlediğim modellere bir göz atın derim.Seveceğinizi umuyorum.
















FORD FİESTA

Küçük motorlu, spor görünümlü arabaların otomobil piyasası içindeki yeri yadsınamaz derecede büyük. Otomobil üreticileri bu segmentteki arabalarını gün geçtikçe daha mükemmel hale getirip rekabette bir adım öne geçmek istiyorlar. Üretimin daha kolay ve ucuz oluşu halka da ucuz fiyatlar olarak yansıtılıyor.

Bir önceki yazımızda Ford Mustang'den bahsetmiştik.Şimdi ise Ford'un ekonomik modellerinden biri olan Fiestayı siz modifiye tutkunları için inceliyoruz. Türkiye'de küçük otomobil pazarının vazgeçilmezlerinden olan fiesta özellikle yenilenen görüntüsü ile rakipleri arasında fark yaratmayı başarıyor.Modern çizgileri, klas duruşu ve boyutuna göre performansı incelendiğinde de yine görüyoruz ki bir Fiesta'ya sahip olmamak için hiçbir nedenimiz yok. Aslında ekonomik yakıt tüketimine sahip her araba ülkemizde rağbet görebilmekte fakat Fiesta her kesime hitab edebilen renk skalası sayesinde kadın-erkek her kesimin gözüne girmeyi başardı doğrusu.

Gelelim biz modifiye tutkunları için ne gibi avantajları olduğuna. Öncelikle bu araba kendi sınıfındaki diğer arabalarla kıyaslandığında modifiye alanında çok fazla yeniliğe sahip değil. Arabamızın görselliğini değiştirebilmek Ford'un yenilikçi yapısı sayesinde pek kolay olmuyor Çünkü hemen hemen 2 yılda bir bu arabanın çizgileri değişiyor. Bu da bizim doğru ekipman ve parçayı daha doğrusu yakışan parçayı bulmamızı zorlaştırıyor. Türkiyede modifiye seçeneklerinin oldukça dar olması nedeniyle, bu araba için çok fazla ürün ne üretiliyor ne de yurt dışından getiriliyor. Yurt dışında ise durum biraz daha farklı. Çünkü modifiye alanında uzmanlaşmış ve bu konuda hangi araç olursa olsun çizimler yaparak ve deneyimli bir ekiple çalışarak sadece modifiye alanında hizmet veren firmalar mevcut. Araçların teknik özelliklerinin iyileştirilmesinden tutunda, görsel düzenlemelerine kadar, 3 boyutlu çizimler eşliğinde bu hizmeti veren firmalar var. Neyse şimdi biraz Ford Fiestanın modifiyeli halini inceliyelim.











MUSTANG


Merhaba,

Ucuz-orta sınıf otomobiller kategorisine baktığımızda Ford gözümüze çarpan markalardan biri.Gerek Türk insanıyla olan uzun süreli bağı, gerekse yol şartlarına dayanıklı oluşu bu markanın Türkiye de çok sevilmesine neden olmuştur. Ama Ford tarafından üretilen bir otomobil var ki 7 den 77'ye herkes bu otomobile hayran. Sesinizi duyar gibiyim.. Söz konusu otomobil Mustang.

1964 yılında ilk defa New York otomobil fuarında görücüye çıkan Mustang, yıllar geçtikçe ününü tüm dünyaya bir salgın gibi yaymaya başladı.Öyle ki 1964 modelinden günümüz modellerine kadar hemen her yıla ait bir hayran kitlesi yakalamayı da başardı.Biliyorsunuz "Mustang" vahşi ve evcilleştirilmesi neredeyse imkansız atlara verilen isim. Bu isim bile Ford Mustang'ın yıllara meydan okuyuşunu açıklayabilecek bir özellik. Kaslı ve öfkeli görüntüsü, muhteşem gücü, teknik ve görsel olarak beklenen Amerikan çizgisini koruması ve o şahane sesine hayran kalmamak mümkün değil diye düşünüyorum.Böylesine güzel bir otomobile sahip olmanın değeride işte bu yüzden biraz zor. Çünkü fiyatı ve yakıt tüketimi Türk İnsanı'nın bütçesini oldukça zorlayabilir.

"Mustang modifiye edilir mi ?" Belkide soruyu değiştirip "Mustang modifiyeye ihtiyaç duyarmı?" şeklinde sormalıyız. Çünkü eminim ki bir çoğunuz bu otomobilin görüntüsünün küçük dokunuşlar haricinde değiştirilmesini çok saçma bulacaksınız. Mustang: farlarından jantlarına,egzosundan aynalarına kadar zaten yerince ihtişamlı ve görselliği de yoğun.Bu nedenle benim kişisel yorumum bu otomobile hiç dokunmadan seyretmektir. İşte modifiye tutkusunun Mustang ile buluştuğu fotoğraflar.













SEAT LEON


     Güçlü, aktif, hızlı,ağır. Bu tanımlamaları Seat Leon için yaparsak,sanırım yanılmış olmayız. Ülkemizde araba tutkunları arasında bir gerçek var ki oda Seat Leon fanatiklerinn bir hayli fazla olması. Bu büyük ve ihtişamlı arabanın cüssesine göre yapabileceklerini bir duysanız inanın çok şaşıracaksınız. 

     Modifiye edilme şekli tamamen sahibinin karakterini de ele verebilecek oldukça ilginç araçlardan biri Seat Leon. Bu otomobil yollara ilk çıktığı zaman bende de büyük bir ilgi ve hayranlık uyandırmıştı.Hatta bir defasında, bir tanesini kullanma fırsatım oldu ve sınıfına göre oldukça üstün özellikler barındıran bir otomobil olduğuna karar vermiştim.
     Gel gör ki ağırlığı ve yüksek gücü bir noktada bu otomobile bir dezavantaj sağlıyor.Yakıt problemi. Ülkemizdeki Leon severlerin bu araçtan kaçma sebeplerinden biri de bu. Yani iyi modifiye edilebilir bir araba, güçlü bir araba , şık bir araba ancak, Geliştirilmiş bir motor ve daha ekonomik yakıt tüketimi gelmeden yollarda çok fazla gördüğümüz bir otomobil olmaktan uzaklaşıp sayılarının gün geçtikçe azaldığını gözlemleyebiliriz.Yine de konu modifiyeli arabalar olduğundan,birkaç Leon fotoğrafını sizinle paylaşıyorum.